NEVOIA DE A FACE TEAMBUILDING.
Poate multi dintre noi si-au pus intrebarea daca in contextul actual mai exista sau nu aceasta nevoie de a face activitati de teambuilding sau de a organiza evenimente informale pentru echipe. Atat noi ca si organizatori de evenimente, cat si persoanele de HR din companii cu siguranta ne-am gandit cum ar trebui sa arate un eveniment de teambuilding si ce structura ar trebui sa aiba avand in vedere contextul actual.
CE INSEAMNA DE FAPT TEAMBUILDING-UL.
Definitii sunt multe si variate, dar din experienta noastra de peste 13 ani in piata organizarii de evenimente de teambuilding, noi definim acest concept ca fiind: interactiune interumana, socializare, cat si crearea unui cadru informal prin care se pot observa comportamente, atitudini, cat si abilitati pe care nu stiai ca participantii le au. In viziunea noastra, teambuilding-ul este un proces continuu care ajuta la transformarea unui colectiv de lucru intr-o echipa unita si eficienta.
CE INSEAMNA TEAMBUILDING-UL IN CONTEXTUL ACTUAL.
In timp ce unii oameni asteapta ca lucrurile sa revina “la normal”, pentru multi dintre noi devine din ce in ce mai clar ca lumea nu va mai fi aceeasi odata ce pandemia va trece – oricand se va intampla asta. De aceea, suntem supusi unui proces rapid de adaptare la noile conditii, proces in care solutiile identificate trebuie sa indeplineasca cu succes rezultatele dorite pe termen scurt si mediu, dar sa ajute si la indeplinirea obiectivelor pe termen lung.
Teambuilding-ul poate sa ia multe forme, de aceea, rolul nostru in acesta industrie este de a identifica cele mai fezabile structuri de evenimente de teambuilding luand in calcul masuri de siguranta si preventie, noile bugete alte companiilor, politicile companiilor, dar si impactul emotional pe care pandemia l-a avut asupra angajatilor si angajatorilor.